Heart-Bridge

Heart-Bridge er en kinesisk-dansk venskabsforening. Foreningen laver forskellige arrangementer i håb om at skabe venskaber mellem danskere og herboende kinesere. 

Medisterpølsen og de brunede kartofler står klar på bordet. Lokalet er smukt julepyntet, og rundt omkring ved bordene sidder de forventningsfulde gæster og snakker sammen. De fleste gæster er mørkhårede, og samtalerne foregår mestendels på kinesisk, for denne hyggelige julekomsammen finder nemlig sted i den kinesisk-danske kulturforening Heart-Bridge. 

Hjertet bygger bro
Den årlige julefrokost er bare ét eksempel på de mange arrangementer, som Heart-Bridge arrangerer i håb om at få de mere end 10.000 herboende kinesere til at føle sig hjemme i Danmark.
”Vores mål er at hjælpe kinesere til at forstå Danmark og danskerne bedre, og vi ønsker også at skabe venskaber mellem danskere og kinesere,” fortæller kinesiske Winnie Ho, som er præst og rådgiver for Heart-Bridge og har boet i Danmark gennem mange år.

”Vores forening hedder Heart-Bridge, fordi vi gerne vil bruge hjertet til at bygge bro mellem to forskellige kulturer. Vi tror på, at kinesere og danskere kan lære meget af hinanden, og det er vigtigt at lære hinandens regler og skikke at kende, hvis man gerne vil blive integreret og føle sig hjemme et nyt sted,” siger Winnie Ho.

Skaber venskaber
Den første lørdag i hver måned mødes cirka 70-80 mennesker til Heart-Bridge-møde i Vineyard-kirken i København, og der er mange forskellige temaer på programmet. Nogle gange hører kineserne om sundhedssystemet i Danmark, om det politiske system, om kulturforskelle, Grundtvig eller om det danske sprog. Andre gange tager de på sommerudflugter, holder kinesisk nytårsfest eller udforsker de danske madtraditioner.

  ”Vi vil gerne bygge en platform for de herboende kinesere. Det kan være meget udfordrende for en kineser at finde sig til rette i Danmark, for mange kinesere er generte, og danskere kan være svære at komme i kontakt med, så mange kan komme til at føle sig ensomme her, hvis ikke de finder et sted, hvor de føler sig hjemme,” fortæller Winnie Ho.

  ”Vi arbejder på, at Heart-Bridge kan være det sted, og vi vil gerne introducere kineserne til dansk kultur og forhåbentlig skabe venskaber på tværs af kulturer.”

Kom til kaffe
En anden mulighed i Heart-Bridge er at komme med hjem på besøg hos en dansk familie. Mange kinesere oplever nemlig at bo i Danmark i årevis uden at blive inviteret på besøg i et dansk hjem.

  ”Det er en stor oplevelse for mange kinesere at besøge en dansk familie. Det er spændende at opleve maden og indretningen, og det er interessant og meget positivt at få lov til at komme ’under huden’ på danskerne,” siger Winnie Ho.

  ”Derfor arrangerer vi besøg hos danskere i Københavnsområdet, som har lyst til at få besøg af en lille gruppe kinesere, og vi har meget gode erfaringer med den slags besøg. Både værter og besøgende plejer at glæde sig over den mulighed for at lære hinanden og hinandens kultur bedre at kende.”

Danske venner
Selvom der kommer flest kinesere til Heart-Bridge-aftnerne i Vineyard-kirken, så kommer der også danskere, og Winnie Ho vil meget gerne have endnu flere danskere til at tage med.

  ”Vi vil også meget gerne være en platform for danskere, som har en interesse for Kina og Hong Kong. Nogle har bare en helt generel interesse for Kina, og andre læser for eksempel kinesisk på universitetet og vil gerne øve deres sprog ved at tale med kinesere. Alle er meget velkomne hos os, og vi glæder os over danske deltagere,” siger hun.

  I det hele taget glæder Winnie Ho sig over mulighederne i Heart-Bridge, og hun håber, at tilbuddene kan blive udviklet yderligere i fremtiden.

  ”Kinesere i Danmark kan stadig føle sig ensomme, selvom de har boet her i fem-seks år. Vi vil gerne skabe små grupper med danskere og kinesere, som kan mødes i fritiden, sådan at de går i biografen sammen eller laver en anden aktivitet, så kineserne kan udvikle deres netværk med danske venner og blive endnu bedre integreret,” siger hun.

  ”Vores mål er jo i bund og grund at bygge bro mellem kinesiske og danske hjerter.”

Heart-Bridge

Bottom