Fred i Hong Kong

Hong Kong er en travl by, men det er også en by med smuk natur og masser af mulighed for at finde fred, skriver Areopagos' volontør, Tobias Møller Nielsen

Før jeg kom til Hong Kong, tænkte jeg - som en nogenlunde gennemsnitlig skandinaver - vil jeg tro, på Hong Kong som storby, business, højt tempo og utroligt mange skyskrabere og tilsvarende skyhøje boligpriser. Nu tænker jeg på alsidig og storslået natur, spændende kultur, og fred.

Ikke alt har været fredeligt i Hong Kong på det sidste. I hvert fald har der ikke været meget om Hong Kongs fred i nyhederne det seneste halve år. Men ikke desto mindre er det den del, jeg oplever. Der er nemlig rigeligt af muligheder for at komme væk fra byens menneskemylder og høje tempo!

Vidste du, at kun 25% af Hong Kong er optaget af skyskrabere og andre bygninger, veje, marker og plantager? Der er altså hele 75% tilbage til den rå natur, og 40% er endda fredet af regeringen og udvalgt som nationalparker og særlige områder med henblik på naturbevaring og rekreation af landskabet. Til sammenligning er der 5 nationalparker i Danmark, som tilsammen udgør lidt over 5% af landet.

Det er ikke kun skandinaverne, der tænker storby, business og højt tempo om Hong Kong. Tilsyneladende kan de fleste hongkongere også selv glemme, hvad området ellers har at byde på. Vi møder flere, som har været mindre rundt, end vi selv har, på de godt 3 måneder vi nu har brugt her. Men mange arbejder flere jobs for at få råd til at bo og får måske ikke engang rigtig fred derhjemme med hele familien tæt boende i samme lille lejlighed.
Jeg tror, der er mange hongkongere, som må nøjes med den smule fred, de får i metroen, hvor der er så mange mennesker, at man ikke forholder sig til nogen af dem – og de heller ikke forholder sig til dig. Det er såmænd heller ikke det værste sted at finde lidt fred. Personligt har jeg bare brug for noget mere end 10-20 minutter et par gange om dagen.

Derfor er der heldigvis også mange hongkongere, som, når de har fri, opsøger nogle af de mange hundrede øer eller toppe. Og da hele Hong Kong er på størrelse med en tredjedel af Fyn, er der sjældent langt til noget. Et af de let tilgængelige, fredelige steder er bjerget, hvor vi bor. Her er der faktisk også en ret unik ro. Trods de få minutters gang ned til byen er vi tilstrækkeligt væk til, at det føles, som om vi bor i regnskoven mere end i byen. Mange lokale kommer også herop på Tao Fong Shan for at finde fred og ro. Både på retræter, vandre- og cykelture.

Flere af dem virker nærmest til at have glemt, hvilket sted de bor - at man ikke behøver at skulle ret langt for at få bylivet på afstand, plads omkring sig og frisk luft i lungerne.

Fred er selvfølgelig også noget, man selv er med til at skabe. Når jeg hilser på folk omkring mig, forsøger jeg mig ofte med mit største og bredeste smil, et nik og måske endda et lille "godmorgen". Det foretrækker de på de fleste tidspunkter af dagen hernede. Det er slet ikke alle steder, man hilser på hinanden, men jeg synes, det er rart. Det sker ingen steder i byen, medmindre man møder én, som har i sinde at sælge noget, men så snart man går lidt op ad et bjerg – det værende sig Tao Fong Shan eller et af alle de andre – er det pludselig helt normalt at få en lille hilsen og en dejligt smil med på vejen.

Hvis du en dag skulle befinde dig i Hong Kong og bliver træt af bøje nakken bagover og se på skyskrabere, kan det altså varmt anbefales også at få det på afstand og nyde et andet perspektiv.

Bottom